SHOPPING | TRAVEL | NEWS | FOOD

SHOPPING | TRAVEL | NEWS | FOOD

Datuk R Ramanan Pencemaran Air Yang Berlaku Di Malaysia

Datuk R Ramanan Pencemaran Air Yang Berlaku Di Malaysia

Datuk R Ramanan – Punca berlakunya pencemaran air di Malaysia

Pencemaran air adalah pencemaran yang sering berlaku di tasik, sungai, lautan, akuifer dan air bawah tanah. Bentuk degradasi alam sekitar berlaku apabila pencemar secara langsung atau tidak langsung dilepaskan ke dalam badan air tanpa rawatan yang mencukupi untuk membuang sebatian berbahaya.

Artikel Seterusnya : Datuk R Ramanan Serang Pasangan Penipuan Skim Ponzi

Pencemaran air menjejaskan keseluruhan biosfera – tumbuh-tumbuhan dan organisma yang hidup di dalam badan air ini. Dalam kebanyakan kes, kesannya merosakkan bukan sahaja kepada spesies dan populasi individu, tetapi juga kepada komuniti biologi semula jadi.

Datuk R Ramanan Article

Datuk R Ramanan – Sejarah bermulanya pencemaran air di dunia

Pencemaran air adalah masalah global utama yang memerlukan penilaian berterusan dan semakan dasar sumber air di semua peringkat antarabangsa ke akuifer dan telaga individu. Telah dicadangkan bahawa pencemaran air adalah penyebab utama kematian dan penyakit di seluruh dunia, dan ia menyumbang kepada kematian lebih daripada 14,000 orang setiap hari. Dianggarkan 580 orang di India mati akibat penyakit pencemaran air setiap hari. Sekitar 90 peratus air di bandar-bandar China tercemar. Sehingga tahun 2007, setengah bilion orang Cina tidak mempunyai akses kepada air minuman yang selamat. Di samping masalah akut pencemaran air di negara-negara membangun, negara-negara maju juga terus berjuang dengan masalah pencemaran. Sebagai contoh, dalam laporan kebangsaan yang paling terkini mengenai kualiti air di Amerika Syarikat, 44 peratus daripada aliran sungai yang dinilai, 64 peratus daripada kawasan ekar tasik yang dinilai, dan 30 peratus daripada ruang yang dinilai dan kuil persegi kuuarine dikelaskan sebagai tercemar. Ketua agensi pembangunan kebangsaan China berkata pada 2007 bahawa satu perempat panjang tujuh sungai utama China sangat diracuni air yang merosakkan kulit.

Artikel Seterusnya : Datuk R Ramanan – Aset DAP di pindah Milik

Air biasanya dirujuk sebagai tercemar apabila terjejas oleh bahan cemar antropogenik dan sama ada tidak menyokong penggunaan manusia, seperti air minuman, atau mengalami peralihan yang ketara dalam keupayaannya untuk menyokong komuniti biotik konstituennya, seperti ikan. Fenomena alam semulajadi seperti gunung berapi, bunga ganggang, badai, dan gempa bumi juga menyebabkan perubahan besar dalam mutu air dan status ekologi air.

Datuk R Ramanan – Punca pencemaran air

Cecair khusus yang membawa kepada pencemaran di dalam air termasuk spektrum bahan kimia, patogen, dan perubahan fizikal yang luas seperti suhu tinggi dan perubahan warna. Walaupun banyak bahan kimia dan bahan yang dikawal selia mungkin secara semula jadi (kalsium, natrium, besi, mangan, dan sebagainya) kepekatan sering menjadi kunci dalam menentukan komponen semula jadi air dan apa bahan pencemar. Kepekatan bahan-bahan semulajadi yang tinggi boleh memberi impak negatif terhadap flora dan fauna akuatik.

Bahan pengurangan oksigen mungkin bahan semulajadi seperti bahan tanaman (mis. Daun dan rumput) serta bahan buatan manusia. Bahan semulajadi dan antropogenik lain boleh menyebabkan kekeruhan (cloudiness) yang menyekat cahaya dan mengganggu pertumbuhan tumbuhan, dan menyumbat insang beberapa spesies ikan.

Artikel Seterusnya : Datuk R Ramanan – APEC

Banyak bahan kimia adalah toksik. Patogen dapat menghasilkan penyakit air di dalam tuan rumah manusia atau binatang. Perubahan kimia fizikal air termasuk keasidan (perubahan pH), kekonduksian elektrik, suhu, dan eutrophication. Eutrophication adalah peningkatan kepekatan nutrien kimia dalam ekosistem hingga ke tahap yang meningkatkan produktiviti utama ekosistem. Bergantung pada tahap eutrophication, kesan negatif alam sekitar berikutnya seperti anoksia (kekurangan oksigen) dan pengurangan teruk dalam kualiti air mungkin berlaku, yang menjejaskan ikan dan populasi haiwan lain.