Toyota Supra Malaysia

Toyota Supra adalah kereta sukan dan pemandu pelancong yang dihasilkan oleh Toyota Motor Corporation bermula pada tahun 1978. Empat generasi awal Supra dihasilkan dari tahun 1978 hingga 2002. Gaya Supra berasal dari Toyota Celica, tetapi kedua-duanya lebih lama dan lebih luas. Mulai pertengahan tahun 1986, Ara Supra menjadi model berasingan dari Celica. Sebaliknya, Toyota juga berhenti menggunakan awalan Celica dan mula memanggil Supra kereta. Disebabkan kesamaan dan masa lalu nama Celica, ia sering disalah anggap Supra, dan sebaliknya. Generasi pertama, kedua, dan ketiga Supra dipasang di kilang Tahara di Tahara, Aichi manakala generasi keempat telah dipasang di kilang Motomachi di Toyota City.

kereta sewa murah kl

The Supra juga mengesan banyak akarnya kembali ke 2000GT kerana susun atur-6. Tiga generasi pertama ditawarkan dengan keturunan langsung kepada mesin Crown dan 2000GT M. Aspek dalaman juga sama, seperti kod chassis “A”.

Bersama dengan nama ini, Toyota juga termasuk logo sendiri untuk Supra. Ia berasal dari logo asal Celica, berwarna biru bukan oren. Logo ini digunakan sehingga Januari 1986, apabila A70 Supra diperkenalkan. Logo baru itu bersaiz besar, dengan tulisan oren pada latar belakang merah, tetapi tanpa reka bentuk naga. Logo itu, pada gilirannya, adalah pada Supras sehingga tahun 1991 ketika Toyota beralih ke logo syarikatnya yang kini berbentuk oval. Logo naga adalah logo Celica tanpa mengira warna apa itu. Ia muncul pada dua generasi pertama Supra kerana mereka secara rasmi Toyota Celicas. Logo naga digunakan untuk garis Celica sehingga ia juga dihentikan.

Pada tahun 1998, Toyota berhenti menjual generasi keempat Supra di Amerika Syarikat dan pada 2002 Toyota secara rasmi menghentikan pengeluaran Supra di Jepun. Pada bulan Januari 2019, generasi kelima Supra, yang kini berasaskan BMW Z4 (G29), diperkenalkan.

Nama generasi adalah A40, A60, A70, A80 dan A90. Trend yang dimulakan oleh pemilik Amerika adalah untuk menamakan kereta menggunakan istilah Volkswagen Mark tetapi ini tidak pernah diterima oleh Toyota atau digunakan dalam mana-mana penerbitannya. Nama rasmi Toyota merujuk kepada kod casis sahaja. Toyota menggunakan nama Mark II untuk merujuk kepada kereta platform casis Xnya yang termasuk model Mark II, Cressida, Chaser, dan Cresta.

Trend Motor telah melaporkan bahawa pengganti Supra mungkin berdasarkan FT-HS (Masa Depan Toyota-Hybrid Sport), yang bermula pada Pameran Auto Antarabangsa Amerika Utara 2007. Penerbitan ini juga melaporkan bahawa generasi kelima Supra dapat dikuasai oleh sistem hibrid V-6 3.5-liter yang menghasilkan 298 kW (400 hp; 405 PS). Toyota memetik bahawa ia tidak tergesa-gesa pengganti Supra tetapi menunggu untuk melihat bagaimana jualan dan kepentingan GT86 / FR-S pergi.

Pada tahun 2010, Toyota memohon tanda dagangan untuk nama Supra. Tanda dagangan itu terpakai dalam masa tiga tahun untuk menjadi sah. Pada bulan Disember 2011, Autoguide melaporkan kemungkinan pengganti Supra yang akan duduk di atas GT86. Tetsuya Tada, ketua jurutera Toyota 86 / Scion FR-S memberitahu wartawan di Jerman pada 2012 “presiden (Akio Toyoda) telah meminta saya untuk menggantikan Supra secepat mungkin.”

Pada akhir 2013, AutoBlog melaporkan konsep pengganti Supra akan membuat penampilan sulungnya pada Januari 2014 Auto Show Antarabangsa Amerika Utara. Pada 13 Januari, Toyota melancarkan kereta konsep FT-1 yang baru. Sedikit diketahui tentang kereta konsep baru ini; selain itu ia mempunyai enjin depan dan susun atur roda belakang. Toyota juga menyatakan bahawa kereta konsep baru mereka mendapat inspirasi daripada kereta sukan masa lalu Toyota seperti kereta konsep 2000GT, Supra, MR-2, dan 2007 FT-HS. Toyota tidak menyatakan sama ada FT-1 akan menggunakan nama Supra, atau jika ia masih terikat untuk pengeluaran. Walau bagaimanapun, Toyota menyatakan jika FT-1 diluluskan daripada pengeluaran, harga sekitar US $ 60,000 dijangka untuk setiap unit.

Pada 10 Februari 2014, Toyota mengemukakan permohonan kepada Pejabat Paten dan Tanda Dagangan Amerika Syarikat untuk memperbaharui tanda dagangan Supra.

Artikel Berbayar : Mencari kereta sewa murah di kl ? Layari https://www.karloop.com.my/ untuk mendapatkan pelbagai jenis tawaran kereta sewa di sini.

Pada bulan Jun 2016, permohonan cap dagang untuk papan nama Supra difailkan dengan Pejabat Harta Intelek Kesatuan Eropah. Menurut Autocar, Supra baru dijangka debut pada 2018. Penerbitan itu melaporkan bahawa kereta itu kemungkinan akan mempunyai pemacu roda belakang; enjin empat silinder dijangka tersedia, dan ia telah disahkan bahawa kereta itu akan menawarkan enjin turbocharged inline-6. Diyakini bahawa enjin-enjin ini akan dibekalkan oleh BMW. Kleine Zeitung melaporkan bahawa Supra yang baru dibangunkan bersama akan dihasilkan di kemudahan Magna Steyr berhampiran Graz, Austria, bersama dengan BMW Z4 (G29). Walaupun nama kereta sukan belum disahkan secara rasmi, ketua jurutera global Toyota, Tetsuya Tada, berkata ia mungkin membawa Supra papan nama, kerana pengiktirafan nama dan kepentingan sejarahnya.